zaterdag 16 april 2022

Valkenswaard biedt Oekraïense vluchtelingen een warm welkom


Valkenswaard biedt Oekraïense vluchtelingen een warm welkom

De Russische aanval op Oekraïne raakt ons allemaal. Burgemeester Ederveen: “Met afschuw kijken wij naar deze oorlog en leven mee met de Oekraïense bevolking. 
Valkenswaard staat klaar om de mensen op te vangen die hun land hebben kunnen ontvluchten.” 

Een aantal vluchtelingen wordt al opgevangen in verschillende gastgezinnen in Valkenswaard. Deze week vond een groep vluchtelingen met een verstandelijke beperking onderdak bij vestigingen van Lunet, onder meer in Valkenswaard. Zij kwamen vanuit het  landelijk coördinatiepunt voor Oekraïense vluchtelingen met een verstandelijke beperking.

Vanaf volgende week worden naar verwachting de eerste gezinnen opgevangen die vanuit de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost naar onze gemeente komen.

Cordaad Welzijn werkt met ons samen om vluchtelingen zo goed mogelijk op te vangen. 

“Het is hartverwarmend om te zien hoe inwoners en organisaties in onze gemeente de handen ineen slaan om te helpen. Een paar voorbeelden: Voetbalclub SV Valkenswaard; biedt vluchtelingen uit Oekraïne (en andere vluchtelingen) een gratis lidmaatschap aan en bij diverse Valkenswaardse inwoners kunnen spullen worden ingeleverd die via vrachtwagentransport naar Oekraïne gaan.”

Alle initiatieven worden enorm gewaardeerd en laten zien dat Valkenswaard staat voor een warm welkom,” zegt de burgemeester.  

Aankomst vluchtelingen vanaf komende week  
We verwachten dat vanaf begin volgende week de eerste Oekraïense vluchtelingen aankomen op twee locaties in Valkenswaard. Het gaat om vluchtelingen die zijn doorverwezen vanuit de Veiligheidsregio in Eindhoven. Vanaf daar krijgen ze een andere, geschiktere plek toegewezen waar ze voor langere tijd kunnen blijven. Bewoners in de omgeving van de opvanglocaties zijn geïnformeerd met een brief. Voor deze opvang werken we samen met Woningbelang. Directeur Maarten Meulepas: “In deze tijd van woningnood hebben we niet zomaar woningen beschikbaar. En we willen ook niet dat andere woningzoekenden in het gedrang komen. Gelukkig hebben we op dit moment enkele locaties beschikbaar voor tijdelijke bewoning omdat ze op termijn gesloopt worden. Deze plekken stellen we graag ter beschikking, om een bijdrage kunnen leveren aan de opvang die nu nodig is.” 

Oproep: gun vluchtelingen een rustige start 
Als gemeente hopen we op begrip van onze inwoners voor de situatie waarin deze vluchtelingen terecht zijn gekomen. De gemeente doet er alles aan om Oekraïners een goede en veilige opvang te geven. “Het allerbelangrijkste nu is dat we de bewoners rust gunnen om bij te komen”, benadrukt burgemeester Ederveen. “Ik wil daarom ook een oproep doen om niet te gaan kijken. Zo krijgen ze de rust en de ruimte om te wennen aan hun nieuwe leefsituatie.”

Hulp bieden?  
Als gemeente krijgen wij tal van vragen binnen van inwoners die ook opvang of hulp aanbieden. Wilt u helpen? Op www.valkenswaard.nl/oekraine kunt u vinden hoe u kunt helpen. Heeft u een vraag aan ons? Stuur dan een mail met uw vraag, naam en telefoonnummer naar mailadres oekraine@Valkenswaard.nl. We nemen dan contact met u op.  

Komende activiteiten

Taalgroep

dinsdag 13 juni 2023

meer >>


Buurtlunch

dinsdag 13 juni 2023

meer >>


Sport en spel

dinsdag 13 juni 2023

meer >>


Bekijk alle activiteiten