woensdag 7 april 2021

Bodem verbeteren met Bokashi


Bodem verbeteren met Bokashi

Bij de gemeente Valkenswaard bekijken we voortdurend hoe we onze openbare ruimte groener en duurzamer kunnen maken en kunnen aanpassen aan de klimaatverandering. Ook proberen we de biodiversiteit te verhogen. Al dat extra groen willen we goed laten groeien en bloeien en beschermen tegen extreme hitte en grote droogte. Daarom zijn we sinds enkele maanden gaan experimenteren met het maken van Bokashi. 

Wat is Bokashi?
Bokashi is het Japanse woord voor ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’. De bladeren die in het najaar door de inwoners in de bladmanden worden verzameld, worden gefermenteerd door er bacterieculturen, kleimineralen en zeeschelpenkalk aan toe te voegen. Bij fermentatie verteren de bladeren zonder zuurstof. Als er wel zuurstof bij zou komen, zouden de bladeren gaan rotten en dan wordt het compost.
Het effect van Bokashi op de bodem lijkt op dat van compost. Het verschil is dat Bokashi duurzamer en klimaatadaptiever is. 
Belangrijke voorwaarde is dat iedereen alléén bladafval in de bladmanden gooit, omdat de materie anders onbruikbaar is voor het maken van Bokashi en we alsnog extra kosten hebben voor afvoer. 
Mogelijk ruikt u het als Bokashi bij u in de buurt is verwerkt in het plantsoen. Net als de meeste bodemverbeteraars, heeft Bokashi een typerende geur. Die vervaagt gewoonlijk weer snel, zeker na een buitje. 

Veranderingen in beheer
Gemeenten vonden jarenlang dat de openbare ruimte er strak en schoon uit moest zien. Vegen, schoffelen, harken en blad afvoeren, waren de trend. 
De huidige tijd van klimaatverandering vraagt om een andere vorm van beheer.
Lange periodes van droogte komen nu voor, afgewisseld met grillig weer met extreme regenbuien. Dan is het beter om blad tussen de begroeiing te laten liggen zodat het composteert en langer vocht vasthoudt en de weerbaarheid van de planten toeneemt. Het gebruik van Bokashi heeft daarin ook een positieve werking. Op veel plekken is de conditie van de bodem verschraald en verslechterd, door het steeds weghalen van de bladeren. Met aanbrengen van de Bokashi komen weer organische materialen in de bodem en die vormen een voedselbron voor bomen. Ze bevatten bacteriën en schimmels die het bodemleven bevorderen.

Van restproduct naar bodemverbeteraar
Met Bokashi veranderen we dus een restproduct in een goed werkende bodemverbeteraar! We besparen kosten omdat we minder groenafval hoeven af te voeren. Bovendien beperken we onze vervoersbewegingen door het gebruik van een eigen bodemverbeteraar. 

We gebruiken Bokashi in het groen binnen en buiten de bebouwde kom, in de hele gemeente. Vooral in nieuwe plantvakken waar de grond verbeterd moet worden. En ook bij bomen en boomspiegels.

Komende activiteiten

DIGITAAL WIJKPUNT

dinsdag 9 augustus 2022
Hijskraan

meer >>


Het Gegraaf aan de Wandel

dinsdag 9 augustus 2022

meer >>


DIGITAAL WIJKPUNT

dinsdag 16 augustus 2022
Hijskraan

meer >>


Bekijk alle activiteiten