vrijdag 12 mei 2017

Ook in onze wijk accent op ieders talent!


Ook in onze wijk accent op ieders talent!

OOK IN ONZE WIJK ACCENT OP IEDERS TALENT!

Het programma Accent op ieders Talent draait inmiddels succesvol in de volgende wijken: Geenhoven (2012) Hoge Akkers (2014) Dommelen (2014) Gegraaf (2016) en de start in Turfberg is voorzien in 2017. Het mooie aan dit programma is dat de Wijkcommissie zelf mede- eigenaar wordt en u als bewoner dus ook. De betrokken wijkcommissie(s) geven samen vorm en inhoud en bepalen dus de KLEUR van het programma in hun wijk.

In elke wijk liggen andere accenten, dit komt door de samenstelling maar ook door de vragen die gesteld worden of het aanbod wat gedaan is.

Maar wat wel het zelfde is in alle wijken:

-          het principe “uitgaan van wat wel kan”, iedereen kan en mag meedoen. Al is het maar het bezoeken van het koffie uur en een luisterend oor bieden voor iemand die alle dagen alleen is en graag eens een praatje maakt. We zoeken altijd naar een weg.

-          De rode draad van ons programma “Kennen en Gekend worden” van elkaar en elkaars talent. Als je iemand hebt ontmoet is het makkelijk om even vooruit te helpen of een vraag te durven stellen dan dat je iemand niet kent. Persoonlijke contacten zijn hierin van belang, daarom organiseren we overal koffie uren en ontmoetingsactiviteiten.

-          Er is ondersteuning vanuit een professional bij programma voor de veiligheid, de continuïteit en voor de samenwerking met de professionele partners. We merken dat veel bewoners het fijn vinden dat iemand grenzen bewaakt in wat nog wel burenhulp is en die indien nodig het netwerk van professionals kan inschakelen.

Yvonne van Zuiden is namens het bestuur van de Wijkcommissie het aanspreekpunt. In elke straat waar we talent hebben opgehaald is een straatcontactpersoon, die zorgt dat mensen persoonlijk worden uitgenodigd voor de ontmoetingen en die doorgeeft als er mensen verhuizen. Ondertussen hebben we al straatcontactpersonen in de volgende straten: Zonnedauw, Kornoeljelaan, Koningsvaren, Bosbeslaan, Hoppad, voor de bewoners van de Zoete Inval en de Lavendellaan. Weten wie? Neem dan contact met ons op en we brengen u in contact met hem of haar.

In 2016 zijn 24 matches gemaakt en daarvan zijn er 22 ook geslaagd en in 2017 hebben we al 8 matches kunnen maken. Hier tellen de bewoners die als straatcontactpersoon meewerken en de bewoners die de ontmoetingsactiviteiten organiseren ook mee. De Wijkcommissie is erg blij dat veel bewoners meehelpen bij het vormgeven van dit mooie programma in onze wijk en ziet dat het proces van elkaar leren kennen op gang komt en er steeds meer bewoners uit de wijk de weg weten.

Enkele bijzondere matches die we in HET GEGRAAF gemaakt hebben:

-              Taalles door een van de bewoners aan een man uit Eritrea.

-              Een van de deelnemers is zelf met hulp van Talent uit de wijk Dommelen in de Zoete Inval komen wonen, heeft zich onmiddellijk aangemeld als contactpersoon voor de bewoners bij Zoete Inval. Met haar zijn meteen al enkele matches gemaakt (klus in huis, vervoer tandarts en gezelschap) maar is vanaf de start ook een voorbeeld geweest voor andere contactpersonen.  

-              Een andere inwoonster heeft ons een groot aantal kaarten geschonken die we kunnen sturen bij speciale gelegenheden zoals geboorte of overlijden.

-              drie bewoners vinden het leuk hapjes te maken en activiteiten te organiseren, zij vormen samen de werkgroep die de specials organiseren.

-              Een bewoner heeft een eigen bedrijf in vormgeving en maakt onze nieuwsbrief voor programma Accent.

-              Een andere bewoner heeft aangeboden de maandelijkse nieuwsbrieven te printen en te bezorgen bij de bewoners die geen e-mail hebben.

Wat we nog niet hebben gevonden is een talent op de gitaar die een beginnend speler wat verder op weg kan helpen. Terwijl we toch echt denken dat er voldoende muzikaal talent in de wijk moet zijn

Het is namelijk zo dat alle vragen gesteld mogen worden. Of het nu gaat om huiswerkbegeleiding, gezelschap, het beoefenen van een hobby… jong en oud kan meedoen en voor elke vraag zoeken we naar het juiste talent. Ontmoeten, samen eten en drinken is een goede factor gebleken, dus in elke wijk zijn er kook talenten die het leuk vinden om te zorgen voor lekkere hapjes.

Nieuwsgierig geworden, kom dan vooral eens sfeer proeven. Op 7 mei is de LENTE special, aanmelden is nodig i.v.m. de boodschappen. Dit kan via talentenbank@hetgegraaf.nl of door te bellen of appen met Lieneke 06-52174910. U ontvangt dan meer informatie over locatie en tijdstip.

Liever een persoonlijk gesprek over de mogelijkheden en de kansen… dat kan natuurlijk ook, we komen graag bij u op de koffie.

Komende activiteiten

40-jarig jubileum De Hijskraan

zaterdag 21 september 2019

meer >>


Burendag

zaterdag 28 september 2019

meer >>


Bekijk alle activiteiten